5. јун – Светски дан заштите животне средине

  

У свету се сваког 5. јуна, кроз разне активности и кампање, обележава Светски дан заштите животне средине. Активности и кампање које се одржавају тога дана сваке године имају за циљ да скрену пажњу јавности на еколошке проблеме који су све израженији на нашој планети.

Одлуку да се 5. јуна обележава Светски дан животне средине усвојила је Генерална скупштина УН, на предлог делегације Југославије, јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године.

Ове године кампање и активности су усмерене на очување биодиверзитета под слоганом:

„Време је за природу“

cropped-39727646.jpg

Покрајински завод за заштиту природе издао је саопштење о  активностима које се спроводе поводом дана обележавања заштите животне средине.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode”Заштита биодиверзитета се најбоље спроводи очувањем природних станишта, кроз заштићена подручја и друге видове просторне заштите. Војводина је изразито аграрно подручје, међутим на територији АП Војводине имамо 133 заштићена подручја на површини од преко 140.000 хектара, док је у поступку заштите више од 20 подручја. Покрајински завод за заштиту природе ће овај датум обележити радно. Стручни тимови завода тренутно истражују нове терене и врше валоризацију природних вредности са циљем израде студија за њихову заштиту. Неки од истраживаних подручја су: Богојевачки рит, Слатине уз Моравицу код Ватина и Маргите, Лесне долине на потезу од Добрице до Алибунара, Долина – Алаш код Падине, Дунавски ритови између Плавне и Бачког Новог Села, Слатине код Руског Kрстура и Слатине код Жабља”.

 

 

Зашто се треба вратити природи?

Није ништа ново када од родитеља чујемо како њихова деца проводе превише времена седећи код куће, за рачунаром или на телефону играјући игрице више сати дневно. За велики број родитеља ово јесте безбедније јер у сваком тренутку знају где им се деца налазе. Међутим, провођење превише времена у затвореном простору дефинисано је као – поремећај недостатка природе.

 

Зато децо искористите сваки слободан тренутак и изађите из куће и проводите више времена у природи. Боравак у природи вам помаже да се правилно развијате и да избегнете поремећај недостатка природе.

И на крају, дисконектујте се са вашим апаратима а конектујте се са природом и уживајте у њеним чарима.

 

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s