ЧАРОБНИ СВЕТ ИНСЕКАТА

Данас је Светски  дан лептира – 28. 05. 2020.

Готово да не постоји човек који не препознаје ово живо биће које припада инсектима. Лептири припадају другом највећем реду инсеката, одмах после тврдокрилаца (буба).

Име лептирима потиче од грчких речи: lepis – љуспа и pterom – крило. Љуспе покривају крила и тело попут “црепова на крову” и то их издваја од других инсеката.

Поред љуспастих крила, важна одлика одраслих лептира јесте усни апарат за лизање и сркање који им служи да се хране нектаром цветова разнх биљака.

Лептири су и инсекти који пролазе кроз потпуну метаморфозу развића од фазе јаја преко фаза гусеница и лутке до завршне фазе одраслих полно зрелих јединки.

Женке лептира полажу јаја на лишћу биљака. Потребно је око две недеље  да се из јаја излегу  ларве (гусенице). Оне од првог дана почињу да се хране лишћем биљака јер имају усни апарат за грицкање. Када гусенице достигну одређену величину и степен зрелости престају да се крећу и хране и прелазе у фазу лутке. Лутка одређено време мирује и развија се у одраслог лептира.

Лептири су распрострањени на свим континентима осим на Антарктику. Многе врсте лептира су данас постале ретке и угрожене. У Србији је од 196 описаних врста дневних лептира законом је заштићена 51 врста и налазе се у црвеној књизи Србије – Црвена књига дневних лептира Србије.

Crvena knjiga dnevnih leptira Srbije - Kupindo.com (51206269) Crvena knjiga dnevnih leptira Srbije - Kupindo.com (51206269)

Заштитимо лептире у Србији!

 

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s