Извештај

Aкција еко-планинарске секције поводом обележавања Дечије недеље и Европског дана посматрања птица

ПАЛИЋКО ЈЕЗЕРОP1300061

 У суботу, 06. 10. 2018. год. чланови еко-планинарских секција основних школа „ЂУРО САЛАЈ“  и „СЕЧЕЊИ ИШТВАН“  организовали су ацију у оквиру обилежавања Европског дана посматрања птица и обележавања Дечије недеље.  Окупили смо се  код школе „ЂУРО САЛАЈ“ до 08:00 часова. Уследило је пешачење кроз град, поред Фабрике „Пионир“, обала 1 и 2 сектора Палићког језера до осматрачнице за птице. На том месту нас је сачекала екипа ЈП „Палић – Лудаш“ на челу са Отом  Секерешом. Ото нас је кроз кратко предавање упознао са Палићким језером и његовим значајем за опстанак птица.

P1300058 P1300105 P1300060

Уз помоћ професионалне опреме за посматрање птица  одмах смо се сусрели са разним врстама птица: дивља патка, неколико врста галебова, лабудови, колоније корморана. Са ове осматрачнице се могу посматрати колоније галебова на ткз. “Острву галебова“. На овом острву своје уточиште је пронашао црноглави галеб чије је једино гнездилиште у Србији на овом месту. На околној дрвенастој вегетацији језера своје уточиште су пронашле и колоније корморана. Ово је једна предивна стаза која омогућава упознавање са птицама које се гнезде на овим подручијима или су у пролазу према неким другим крајевима.

После упознавања са птицама наше данашње пешачење смо наставили даље обалом другог сектора, преводницом између 2 и 3 сектора, поред затворске фарме, обалом 4 сектора до Палића.

Наше данашње активности завршили смо у центру Палића у 12:30. Уследио је повратак у Суботицу градским аутобусом у 12:40 часова.

Број учесника на акцији: 50.

Дужина стазе пешачења: 12 километара.

Сви учесници еко-планинарских секција су успешно савладили предвиђену трасу пешачења.

Овај унос је објављен под Uncategorized. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s