Изложба: „Од молекула до ћелије“

P1070606 P1070620 P1070653 P1070672

Градски музеј Суботица и Гимназија “Светозар Марковић” приредили су изложбу Од молекула до ћелије  чији аутори су Јасминка Богар, професор Гимназије “Светозар Марковић” и Душица Зрнић, биолог, музејски саветник. Изложба је отворена 13. 05. 2014. године, у 18 часова, у Градском музеју Суботица.

Како најлакше  да се ученицима приближи микросвет ћелија који се не види чак ни обичним, светлосним микроскопом, а да разумеју о чему се ради, како функционише и како изгледа. Управо  смо се руководили тим питањем увек када смо ученицима тумачили грађу ћелије, вируса, бактерија или неких молекула присутних у живим организмима.

Онда смо  почели да израђујемо моделе ћелија, органела, молекула ДНК,  а  помагали су нам родитељи, пријатељи, браћа и сестре, онако како смо ”кухињском методом” то могли да остваримо…

Тако су се у Гимназији последњих година ређале ћелије од желеа, теста, гипса, силикона, картона, оне са или без формираног једра, митохондрије, пластиди, рибозоми, вируси, бактерије, завојнице ДНК, мембране, хлоропласти. Креативност коју  поседују млади људи дошла је до изражаја, учење је постало много лакше  а и низале су се само добре оцене из цитологије.

Ова изложба је настала  са жељом да покажемо  како учимо, како видимо и разумемо микросвет  од којега су сви живи организми  изграђени. Већина модела направљена је током ове школске године за часове биологије у првим и трећим разредима. Наше раније генерације ученика вероватно се још сећају својих  пројеката ћелија, а сигурни смо да ћемо на овај начин многе вратити у школске клупе и пробудити сећања на неке друге домаће задатке, које су тада радили.

Јасминка Богар, професор биологије

из Гимназије ”Светозар  Марковић”

Отварању изложбе присуствовали су и ученици шестог и седмог разреда

ОШ „ЂУРО САЛАЈ“. Фотографије са отварања изложбе налазе се у галерији.

Овај унос је објављен под Uncategorized и означен са , , , , , , . Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s